kopings-mailis

Alla inlägg under december 2010

Av Mailis Oskarsson - 23 december 2010 22:10

 

Fira jul

Att fira jul i Sverige är ett högtidligt evenemang som ofta innebär många traditioner. De flesta svenskar vill fira jul med sina nära och kära, men andra väljer att fira jul ensamma. Oavsett hur du väljer att fira jul, se till att den ger dig den uppladdningen du behöver inför

Att fira jul är en uråldrig tradition som utspelar sig i slutet av december. Denna tradition har flera olika ursprung, dels är det den förkristna julen, som firades i Norden före kristendomens intåg. Dels den kristna julen som är till minne av Jesu födelse, det är denna händelse som flest människor förknippar med julen. Numera firas även julen sekulärt av många, vilket innebär att den har få religiösa inslag och är mer centrerad kring julklappar.

 

Ordet jul kommer från namnet på den nordiska hedniska midvinterfestivalen julblot, som hyllade midvintern då dagarna var som kortast och nätterna var som längst.

Den kristna julen firar man den 25 december till minne av Jesu födelse fram till trettondagen den 6 januari. Årstiden för Jesu födelse anges inte i evangelierna, men i Lukasevangeliet pekas det på att årstiden var månaderna då herdarna var ute och vaktade får. Detta gjorde man under sommarmånaderna, vilket gör att den exakta tidpunkten för Jesu födelse faktiskt inte är känd.

 


Tänkvärda ord:

 

Livet ger oss många chanser.

Av Mailis Oskarsson - 22 december 2010 22:16

Julgran

Idag kan man nästan inte föreställa sig en svensk jul utan en julgran, lyckligtvis kan man köpa bra, vackra och billiga exemplar av julgran överallt i landet.
Inspirationen för at ha en julgran kom från Tyskland, där har man i många år njutit av traditionen att flytta in en julgran i vardagsrummet runt jul.

Den första rapporterade svenska julgranär från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord. De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med vaxljus och godsaker som frukt och konfekt.


Det blev dock allt vanligare att familjerna började tillverka sina egna prydnader i papper och halm. Från åren kring 1880 fanns det färdiga julgransprydnader att köpa i de större svenska städerna. De finaste var importerade från Tyskland.

Köp en julgran till jul

Det vanligaste trädet till vardagsrummet är Rödgran, den är själva symbolen och begreppet av en julgran. Man kan även använda Kungsgranen, som har mjukare, plattare barr, den håller även barren längre. Vill man urskilja sig lite med sin julgran, ska man köpa en Silvergran. Den har blågröna och silverfärgade barr och används ofta som pynt i skyltfönster. Egentligen kan man även använda en Serbgran som julgran, den tappar inte sina barr och är smalare än andra granar, den används ofta i krukor.






julgran


  

 

Tänkvärda ord:

 

För varje minut du är arg

 

förlorar du sextio sekunder

 

av glädje.

 



Av Mailis Oskarsson - 21 december 2010 21:53

Juldekorationer

Juldekorationer har funnits ända sedan de gamla julmarknaderna i Tyskland under 1600-talet. Då var det särskilt jultomtar som användes för att smycka juldekorationer, det vill säga sockerstångar, pepparkakor och annat julgodis. Under 1800-talet blev många andra juldekorationer utbredda. Då var särskilt juldekorationer gjorda av glanspapper, kulört silkepapper dessa juldekorationer som kunde innehålla små söta saker såsom nötter, kakor, russin eller frukt.

Änglar: Änglar förknippas ofta med den kristna kulturen, men förekommer även inom buddismen, islam, hinduismen och judendomen, där änglaliknande varelser används som sändebud.

änglar
Glaskulor: Redan för trehundra år sedan var glaspärlor kända som juldekorationer. Idag används de stora, blanka kulorna av tunn plast eller glas. De var ursprungligen uppfunna i Tyskland.glaskulor

Julljus: Att pynta julgranen med julljus är känt redan från den första tiden julgranen fick plats i vardagsrummet. Det kan spåras tillbaka till 1600-talet. Ljuset symboliserar liv och glädje i en mörk tid, och är perfekt till juldekorationer.


julljus

Glitter, glimmer och änglahår: Glitter är namnet på de tunna kopparliknande trådarna, som idag mest görs av papper, men förr i världen gjordes av koppar. De läggs på trädet som juldekorationer och skapar återspeglingar bland grenarna. Det kallas även glimmer eller änglahår (som även görs utav glasull).änglahår

 

 

Tänkvärda ord:

 

Bara du kan förändra ditt liv.

Av Mailis Oskarsson - 20 december 2010 23:05

  

    Tack snälla Ann-Britt !

  

 

  

Tack snälla Arja!

  

   

Tack snälla Airi!

 

 

Tack snälla Jappe!

 

    

Tack snälla Ulla-Chris!

  

   

Tack snälla Susanne!

 

 

Tack snälla Solweig!

 

       

Tack snälla Seija!

 

  

Tack snälla Anna!

 

   

Tack snälla Marketta!

 

   

Tack snälla Lizette!

   

Tack snälla Kotten!

 

  

Tack snälla Inger!

 

    

Tack snälla Gun!

  

Tack snälla Gittan!

 

 

Tack snälla Chistina!

 

   

Tack snälla Bodil!

 

      

Tack snälla Birgitta W !

 

 

Tack snälla Bodil Lotus! 

 

 

Tack snälla Birgitta Lj!

 

   

Tack snälla Bettan!

 

  

Tack snälla Berit!

 

  

Tack snälla Astrid!

 

      

Tack snälla Viktoria!

 

  

  

  

Tack snälla Maria!


 


Tack snälla Gunilla!


 

Tack alla snälla vänner i Målarboden!       

              

Av Mailis Oskarsson - 19 december 2010 16:14

Adventsljusen tänder vi
ett efter ett
En brinnande bön
för sanning och rätt
 
 
Det fjärde ska lysa
för marken och skogen
För luft och för hav
och vår framtid på jorden.
  

 

Tänkvärda ord: 

 

Ett år är jordens omloppstid

 

i sin bana kring solen. 

Av Mailis Oskarsson - 18 december 2010 19:52


Ett av de stora oken som hänger över alla, inför julen, är kravet på att lägenheten, huset, gården och stallet ska vara föremål för en julstädning. Sedvänjan med just julstädning finns kvar sedan urminnes tider, ja rent av så långt tillbaka som vid tiden för Thor och Odens härjningar, här uppe i kalla Norden och det årligen återkommande midvinterblotet. Inte nog med att man, motvilligt, tvingades tvaga sin egen lekamen inför denna högtid – det egna hemmet skulle också skrubbas och fejas.

Än i dag ingår en stor julstädning, i de långa kravlistor som alla familjer skriver ned inför denna årligen återkommande helg. Vem ska städa vad, hur ska det städas och framförallt vilken deadline som gäller för denna stora och omfattande och omvälvande händelse. Därför krävs en omfattande planering för att denna svettiga, tråkiga och många gånger fysiskt krävande verksamhet ska fungera.

Var ska man börja städa?
Hur mycket ska man städa?
Vem ska städa vad – och varför?
Hur lång tid får städet ta?

Goda råd är därför dyra och en logistisk förmåga, en stor bit papper eller rent av ett blädderblock är att rekommendera för att planera upp denna stora och årliga händelse av svett, tårar och ibland av blod.

Belöningen för det hårda och otacksamma arbetet är, trots allt att du får njuta av en fräsch bostad, som luktar och känns fantastisk så där någon vecka inför jul

Givetvis måste alla fönster vara färdigputsade inför 1:e advent. Då ska ju alla – utanför din bostad, kunna se att du minsann har fantastiska el-ljusstakar, julrosor och andra julprydnader i dina fönster. I detta hem kan de minsann verkligen fira jul, så ska det ju vara!

 

Ett annat måste, inför en årlig julstädning är att putsa allt silver och mässing som står på alla hyllor, bord och andra uppställningsplatser – ett arbete som verkligen kan kräva sin man/kvinna men som ger som resultat att allt ser så mycket fräschare ut än vad det gjorde tidigare vilket också gör att julen verkligen blir en fest till är för vår frälsares födelse.

Glöm inte bort att tillföra hemmet alla de traditionella känslor och intryck som växtriket kring juletid skänker oss – julstjärna, hyacint, begonia och mistel. Dessa ”vegetabilier” ger oss inte bara visuellt välmående. Dofterna bekräftar också att nu är det jul!

  


Städtips inför helgen:

Om du har stökigt hemma, gör så här:
1. Skapa en ny mapp på datorn.
2. Ge mappen namnet "Stöket i lägenheten."
3. Högerklicka för att ta bort mappen.
4. Datorn kommer då att fråga:

"Vill du ta bort Stöket i lägenheten permanent?"

5. Klicka på JA - knappen.
6. Lägg fötterna på bordet, ta en drink och bara NJUT ;)

 

Visst är det bra med DATA

  

Tänkvärda ord:

 

Njut av småglädjorna i nuet.






           




Av Mailis Oskarsson - 17 december 2010 21:54

  Här kommer en rar julhistoria: 
Smålandsbonden ringer sin son i Stockholm några dagar före julafton.
 
- Jag vill inte förstöra helgen för dig, men jag måste tala om att din mamma och jag ska skiljas. 45 års olycka får räcka!
- Vad pratar Du om pappa? skriker sonen i luren.
 
- Vi står inte ut med varandra längre och jag orkar inte prata mer om det. Ring din syster i Kiruna och tala om det för henne.
 
Panikslagen ringer sonen till systern, som exploderar i telefonen:
 -Aldrig I livet att de ska skiljas, säger hon. Jag tar hand om det här!
 Hon ringer omgående pappan och säger bestämt:
- Ni ska inte skiljas! Gör ingenting förrän vi kommer! 
Pappan lägger på luren och vänder sig till sin fru med orden:
 - Det är okej. De kommer hem till jul och de betalar resan själva


   

 

Tänkvärda ord:

 

Sörj inte över förlorad tid

 

då förlorar du ännu mer tid.

  


Av Mailis Oskarsson - 16 december 2010 20:18

Julkort

Traditionen med att skicka julkort härstammar från 1843, ungefär samtidigt som det första julfrimärket skickades ut. Julkort framställdes först i England, idén med julkort blev populär redan året efter, då skickades det omkring 25 000 julkort.Idag kan julkort köpas i alla olika former, från små och enkla, till stora och färgglada.  De populäraste korten är de som har en gammaldags nostalgisk ton, med kälkar, nissar och stora tjocka jultomtar i röd/vita dräkter.


          

                            


Tänkvärda ord:

 

Våga ändra dig-kanske är du klokare idag än igår.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Väder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards